Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A héjasas vagy Bonelli-sas (Hieraaetus fasciatus) vagy (Aquila fasciatus) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék(Accipitridae) családjába tartozó faj. Tartalomjegyzék [elrejtés] 1 Előfordulása 2 Alfajai 3 Megjelenése 4 Életmódja 5 Szaporodása 6 Kárpát-medencei előfordulása 7 Források 8 Külső hivatkozás Előfordulása [szerkesztés] Dél-Európában, Indonéziában, Afrika északi és Ázsia déli részén költ. Hegyvidékek sziklafalain fészkel, kerüli a sűrű erdőket. A fiatalabb példányok kóborolnak, az idősebbek állandóan a fészkelő helyeik közelében tartózkodnak. Alfajai [szerkesztés] héjasas (Hieraaetus fasciatus fasciatus), Marokkó, Algéria, Dél-Európa, Közel-Kelet, Irán, Pakisztán, India, Nepál, Burma, Thaiföld, Dél-Kína, Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Malajzia kis szunda-szigeteki héjasas (Hieraaetus fasciatus renschi), Kis Szunda-szigetek Megjelenése [szerkesztés] Testhossza 65-72 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 150-180 centiméteres, a testtömege 1600-2500 gramm. Röptében Életmódja [szerkesztés] Madarakat rigó nagyságútól a fajd méretűig, az emlősöket az egerektől, a nyulakig zsákmányolja. Élettartama 18 év. Viselkedésükre fióka korukban a káinizmus jellemző. Szaporodása [szerkesztés] Az ivarérettséget 4-5 éves korban éri el. A költési időszak február-május között van. Csésze alakú fészkét ágakból, gallyakból maga építi, sziklafalakra vagy ritkábban fára. Fészekalja 2 tojásból áll, de általában csak az erősebb nő fel. A tojásokon csak a tojó kotlik 42-43 napig. A fiókák 60-65 nap múlva válnak röpképessé. Kárpát-medencei előfordulása [szerkesztés] Magyarországon ritka kóborló.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.