Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pusztai ölyv (Buteo rufinus) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Tartalomjegyzék [elrejtés] 1 Előfordulása 2 Alfajai 3 Megjelenése 4 Életmódja 5 Szaporodása 6 Kárpát-medencei előfordulása 7 Védettsége 8 Forrás 9 Külső hivatkozás Előfordulása [szerkesztés] Európában a Balkán-félszigeten, Romániában, Bulgáriában és Törökországban található, de Észak-Afrikában és Ázsia középső részén is költ. Száraz puszták, félsivatagok, valamint nyílt hegyi területek lakója. Egyes helyeken állandó, de van, ahonnan délebbre vonul. Alfajai [szerkesztés] Buteo rufinus rufinus – Európában a Balkán-félszigeten, Romániában, Bulgáriában és Törökországban és Ázsia középső részén költ. Buteo rufinus cirtensis – Észak-Afrika; kisebb és világosabb alfaj, nagyon hasonlít az egerészölyvre (Buteo buteo) Megjelenése [szerkesztés] Testhossza 50–65 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 125–150 centiméteres, testtömege 600–1750 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Csüdje tollas, a lába hosszabb, mint a többi ölyvé. Életmódja [szerkesztés] Nagyobb részt rágcsálókkal táplálkozik, de megeszi a gyíkokat, kígyókat és rovarokat is. Szaporodása [szerkesztés] Síkságon általában a földön fészkel, de előfordul, hogy fészkét bokorra vagy fára rakja. A hegyvidéken sziklapárkányokon költ. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel, mohával és szőrszálakkal bélel ki. A fészekalj 2–3 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. Kárpát-medencei előfordulása [szerkesztés] Május és október között tartózkodik Magyarországon, szórványos fészkelő. A Hortobágyon átlagban 10 példány található belőle egyidőben. Védettsége [szerkesztés] A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, mint veszélyeztetett faj. Magyarországon védett, eszmei értéke 100 000 forint.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.