Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A törpesas (Hieraaetus pennatus) vagy (Aquila pennata) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj. Tartalomjegyzék [elrejtés] 1 Előfordulása 2 Alfajai 3 Megjelenése 4 Életmódja 5 Szaporodása 6 Kárpát-medencei előfordulása 7 Forrás 8 Külső hivatkozások Előfordulása [szerkesztés] Dél-Európában, Afrika északnyugati és Ázsia középső részén költ. Telelni délre vonul, eljut Indiába és Afrika déli részébe is. Erdők, szántások és bozótosok lakója. Alfajai [szerkesztés] Hieraaetus pennatus harterti Hieraaetus pennatus milvoides Hieraaetus pennatus minisculus Hieraaetus pennatus pennatus Megjelenése [szerkesztés] Testhossza 45-52 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 100-120 centiméteres. A testtömege 500-1250 gramm, a tojó akár 50%-kal is nagyobb lehet a hímnél. Az idős madaraknak fehér vállfoltjuk van. Életmódja [szerkesztés] Gyíkokkal, üregi nyulakkal és kisebb madarakkal táplálkozik. Erős lábával és karmaival a földön és a levegőben is zsákmányol. Viselkedésükre fióka korukban a káinizmus jellemző. Őrjárat Szaporodása [szerkesztés] Április-májusban van a nászidőszaka. Fészkét fára vagy sziklapárkányra rakja. Egy vagy két tojást tojik, melyen 35 napig kotlik. A legtöbb esetben csak egy fiókát tud felnevelni. Kárpát-medencei előfordulása [szerkesztés] Magyarországon márciustól októberig tartózkodik, a középhegységekben szórványosan költ.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.